4. Nagykörűi hétköznapok

SZOLNOK – NAGYKÖRŰ -SZOLNOK

Nagykörűi séta Vágó Bálint, a helyi Tourinform iroda vezetője kalauzolásával.

Látogatás Grósz Tamás messze földön híres kertjében.

Különleges növényeket tart a kertjében, a Herbáció Magazinban rendszeresen megjelennek cikkei. A vendégek kóstolót kapnak a saját maga által készített alkoholmentes italokból.

Ebédelni is lehet nála, a menü 4-5 féle fogásból áll. Az étel az éppen akkor termő különleges növények hozzáadásával készül.

Grósz Tamás írja:

Elsődleges célom, hogy bemutassam, hogy megtermelhetők minden különösebb befektetés nélkül olyan növények is, amik a köztudatban ismeretlenek. Kertem bemutató jellegű, főleg a családom számára nyújt különlegességeivel változatos étrendet. Alkalmilag adok el szaporító anyagot, ami a családi gazdaság már nem igényel. Mivel jól megközelíthető, valamint a kert beosztása lehetővé teszi, hogy a kertem látogatható legyen. Szakszerű vezetéssel látogatókat is fogadok, akik megismerhetik-e különös gyűjtemény szinte minden egyedét. Figyelmet érdemelnek még a gyógynövényeim, amelyek egy család számára nyújtanak alkalmi elixírt. A nagyszámú növényféleségek sokféle betegségre, és alkalmi problémamegoldásra alkalmasak. Megtalálható itt a zergeszarva, amit savanyítunk, a kínai datolya vagy yuyuba, ami kellemes őszi gyümölcskülönlegesség, a Távol-Kelet méltán népszerű mustár- és káposztaféléi, mint például a pak choi, vagy a mizuma, számos hazai salátaféle, pl. vérfű, borágó, turbolya. Természetesen főzünk is, hisz fűszernövényeink nagy változatossága lehetővé teszi, hogy kísérletezzünk az ételek ízeivel. Csak maga a szurokfű 8 félébem kelleti magát, de nem maradhatnak ki a hagyományos, régi, elfeledett fűszernövények sem, mint a kálmos, az örménygyökér, vagy a görög széna sem. A batáta és a corilla évek óta jól terem és eltarthatóságát is megoldottuk. Semmit nem manipulálunk, minimálisra csökkentettük a szintetikus permetleveket. Így bár amit termelünk, nem teljesen épek, de legalább biológiailag tiszták és ehetőek. Nem felejtkeztünk el a hűsítő vagy teaféleségekről sem. Szépen terem az arab menta, amit Marokkó déli részéről hoztunk személyesen, vagy a teaként használt 6 féle ápolka (Monarda didyma és alfajai), a „csak” Kínában vagy japánban termelt Agatashe Rugoza fehér vagy kékvirágú egyedei színesíthetik tea formájában a délutáni jól megérdemelt pihenőnket. Itt találkozhat azokkal a növényekkel, amiket csak zacskózva ismer! Összességében az illat, az ízek, a látvány birodalma ez a kert.

Kiállítások

A Művelődési Házban tekinthető meg a fegyverkiállítás és nemezkiállítás, mely ingyenes.

A Látogatóközpontban avar kori kiállítás és viseletkiállítás tekinthető meg.

Megtekinthető még a Nagykörű Galéria, a tájház és a sajtkészítő üzem is.

Látogatás a helyi piacon, ahol a nagykörűi kistermelők, sajtkészítők, lekvárkészítők, savanyúságosok, kézművesek stb. termékeit mutatjuk be és árusítjuk.

Minden vélemény számít!